Vybíráte křeslo? Zaměřte se na barvu

Křesla tvoří neodmyslitelnou součást výbavy obývacího pokoje. Mohou se však objevit také v pokoji dětském, pracovně, kanceláři nebo třeba v čekárně ordinace. Kromě materiálu a vzhledu hraje důležitou roli také barva. Podle čeho vybrat tu správnou?

Výběr barvy není radno u křesla podcenit

Přemýšlíte-li nad tím, jakou barvu křesla zvolit? Vždy važte výsledný efekt. Do jakéhokoli interiéru můžete volit barvy světlé, zemité a neutrální. Milujete-li barvy pestré a výrazné, mohly by se časem okoukat. Někdy také narušují soustředění a celkový dojem z místnosti. Chcete-li si přesto křeslo výrazných barev pořídit, mělo by tvořit solitér místnosti.

Teplé barvy, mezi něž patří žlutá, oranžová, červená, hnědá a jejich různé odstíny, jsou vhodnou volbou do místností, které jsou tmavší a navozují studený pocit. Pokud křeslo pořizujete do místnosti, která je světlá, s dostatkem slunce, můžete si dovolit barvy křesla ve studených tónech. Mezi ty patří modrá, šedá, fialová, zelená a jejich barevné odstíny. Kromě toho je modrá barva ideální volbou pro místnosti, jejichž prostor potřebujete opticky zvětšit a rozšířit.

A co vzory a textury?

Vzorů a textur je opět nepřeberné množství. Je potřeba volit takové, které budou pasovat do konkrétního interiéru, ve kterém bude křeslo umístěné. Vzhledem k tomu, že pro koupi křesla se nerozhodujete každý den a určitě budete chtít, aby vám sloužilo co nejdéle, volte takové, které bude mít vzory, případně texturu, méně nápadné a jednoduché. Do světlého interiéru venkovského, antik nebo provensálského typu se hodí klasický ušák s květinovými motivy nebo pruhy. V klasickém a konzervativním interiéru se bude vyjímat tradiční bytelné křeslo v neutrálních barevných tónech i vzorech.

Moderní styl představují křesla s geometrickými vzory. Minimalistické interiéry dávají přednost barvám pastelovým a jednoduchým vzorům.