Výběr dětské postele není radno podceňovat

Prvním místem, kde spí dítě, je postýlka. Postupem času je však potřeba ji vyměnit za dětskou postel klasickou. Vhodný čas je kolem druhého- třetího roku dítěte.

Na co se zaměřit při výběru dětské postele?

Vybíráte-li postel pro batole, měla by být především bezpečná a zdravotně nezávadná. To nabízejí kvalitní druhy materiálů. Bezpečnost postele pomohou zajistit boční zábrany. U některých modelů jsou upevněné napevno, u jiných je lze snadno odstranit. Taková postel patří mezi rostoucí. Také je vhodné si zkontrolovat, zda se u postele neobjevují ostré hrany a někde nevyčnívají šrouby, o které by se dítě mohlo poranit. Ideální je, pokud šrouby splývají s povrchem. Na vyčnívající šrouby lze pořídit plastové krytky.

Pokud je dítě malé, můžete k zábranám přivázat ochranný límec do postele, který mělo v postýlce. Poskytne ochranu a známé prostředí. Také výška postele hraje svoji roli. Pokud je příliš vysoká, dítě se může, při slézání, zranit. Ani příliš nízká postel není vhodnou volbou. U země je větší chladno a také se zde drží více prachových částic, které mohou způsobovat podráždění nebo dokonce alergie. Ideální je postel asi 40 cm vysoká. Výška však závisí i na výšce matrace, kterou zvolíte. Při výběru matrace dejte přednost kvalitě. Dobrou volbou může být matrace ortopedická. Předejdete tak růstovým deformacím či skolióze. Co se tuhosti týká, matrace by měla mít vyšší stupeň.

Jakou konstrukci postele zvolit?

Ideální pro údržbu jsou čisté linie a jednoduchý design. Materiál, ze kterého je konstrukce postele vyrobená, by měl být snadno omyvatelný. To zajistí, kromě jiného, hladký povrch. Vhodné není čalounění čela postele. Prohlédněte si i rohy postele, které by neměly mít ostré hrany. Úložný prostor zvětší šuplíky pod postelí. Malé děti budou mít radost z postele opatřené stříškou, která jim poskytne úkryt při jejich dětských hrátkách.