Noblesní styl Art Deco představuje nádech bohatství a luxusu

Počátkem 20. let minulého století se začal rozvíjet umělecký, lehce výstřední dekorativní styl, jehož domovinou byla Francie. Jednalo se o styl Art Deco, který měl vliv nejen na architekturu, ale také na zařizování interiéru, výrobu šperků, automobilový průmysl a módní vlnu.

Charakteristické rysy Art Deco stylu

Mezi charakteristické rysy tohoto stylu patřily výrazné geometrické tvary, které se opakovaly na tapetách, textiliích nebo na podlaze. Typické jsou pro tento styl i ornamenty, které jsou stylizované do geometrických křivek a jednoduchých obrazů. Charakteristické jsou i přímé a hladké linie. Je odrazem luxusu a bohatství. Často v něm nalezneme metalické prvky, především pak zlato nebo ocel. Svoje místo má i leštěný kámen, ideálně mramor. Základ pak představuje dřevěný nábytek, který je kvalitní, vyvedený v černém nebo dřevitě hnědém barevném tónu. Ničím neobvyklým nejsou zdobná zrcadla, jejichž rámy jsou vyrobené z lesklých materiálů a zdobené motivy slunečních paprsků, zvířat či rostlin. Důležitou roli hrají i kvalitní textilie. Mezi ně patří samet či satén. Do popředí se dostávají syté barevné tóny kobaltové modré, tmavě fialové či smaragdové barvy. Vytvářejí dokonalý kontras s černou a šedou.

Používané materiály

Některé již byly zmiňované výše. Art Deco se zaměřuje na mramor, leštěné dřevo a prim hrají i drahé kovy. Všechny materiály poskytují dojem bohatství a luxusu. Výrazný prvek představují potahové materiály. Oblibě se těší samet nebo kůže. Vzhledem k tomu, že se jedná o drahé položky, lze tyto materiály vyměnit za takové, které budou na první pohled k nerozeznání, ale budou cenově přijatelnější.

Jak zařídit interiér ve stylu Art Deco?

Můžete začít pomalu a postupně. Sáhněte do nabídky výrazných doplňků. Chybu neuděláte se vzorovanými koberci, lampami z křišťálu, zlatými rámy obrazů nebo zrcadel, s dveřmi v teplých barvách dřeva. Do kategorie nábytku patří kousky jako jsou pohovky potažené sametem nebo kůží, křesla se zaoblenými hranami, starožitné kousky nebo obrazové reprodukce. Svoji roli hrají koberce, na kterých se objevují geometrické motivy. Ty nacházejí své uplatnění také na přehozech nebo dekorativních polštářích.