Jak vybrat ten pravý botník?

Botníky tvoří neodmyslitelnou součást vstupního prostoru. V rodinném domě bývají velmi často umístěné ve vstupní chodbě. V panelovém domě před vstupními dveřmi do bytu nebo tvoří součást vybavení chodby. Vzhledem k tomu, že se jedná o kousek nábytku vyplňující prostor, který vidí naše návštěva jako první, měl by být nejen praktickým, ale i designovým kouskem.

Na co se zaměřit při výběru botníku?

Faktorů je celá řada. Mezi základní patří typy botníku a materiál.

Výběr botníku podle typu

Jednotlivé typy botníků se liší způsobem, jakým do nich obuv ukládáme. Také rozlišujeme botníky, které jsou umístěné ve venkovním či vnitřním prostoru. Jestliže máme početnější domácnost a její jednotliví členové používají domácí pantofle, pak je vhodnou volbou i botník na pantofle.

 

· Botníky sedací

Sedací botníky jsou ideální volba pro osoby vyšší věkové skupiny nebo pro obyvatele domácnosti s handicapem, kterým se hůře obouvají nebo zouvají boty ve stoje. Jedná se o policový botník s vrchní částí určenou pro sezení.

 

· Botníky policové

Bývají otevřené a tvoří je dvě až tři police, do kterých umístíme obuv. Jsou vhodné pro obuv sezónní, nikoli pro stálé uskladnění jednotlivých, právě nenošených kousků. Většinou mívají police nižší, nevejdou se tedy do nich kozačky, případně holinky.

 

· Botníky výklopné

Využívají je moderní domácnosti. Nevýhodou je opět nízký prostor pro obuv. Lze do nich uložit pouze boty nízké. Také stabilita tohoto druhu botníku není příliš velká. Pokud však trváte na kvalitním výklopném botníku, který má hluboký úložný prostor i pohodlné sezení, zkuste třeba tento.

 

· Botníky s věšákem

Ve většině případů se jedná o kombinaci kovového věšáku a dřevěné police na boty. Věšák slouží pro zavěšení kabátů, batohů nebo deštníků.

 

· Plastové botníky

Jsou cenově přijatelné, nemívají však příliš  dlouhou životnost. Kovové botníky se vyrábějí jako policové a
jsou kombinovány se dřevem. Jsou stabilnější a mají vyšší životnost.

O dřevo je však potřeba pečovat, tím jeho životnost prodloužíme.

 

Botníky podle materiálů

Nejčastějšími materiály používanými pro výrobu botníků jsou dřevo, kov a plast nebo jejich kombinace.