Jak vybrat kancelářskou židli ?

Máme-li sedavé zaměstnání, nebo trávíme hodně volného času u počítače, pak jistě víme, že je pro nás nezbytně nutná vhodná kancelářská židle. Výběr správného modelu nám poskytne nejen pohodlné sezení, ale také může podpořit správné držení těla a tím eliminovat především bolesti různých částí zad. Také však může zvýšit efektivitu naší práce. Pokud se rozhodujeme pro nákup nové kancelářské židle, musíme vybírat s rozvahou.

Na co se zaměřit při výběru kancelářské židle?

Pohodlné a zdravé sezení ovlivňuje celá řada faktorů. Nejdůležitější roli hrají správná ergonomie a vhodný druh materiálu.

Ergonomie
Co se ergonomie týká, tak podstatnou roli hraje především bederní opěrka. Její tvar může být ovlivněn celkovým tvarováním opěradla. Pořídit si však můžeme také speciální nástavec, který na opěradlo židle umístíme velmi snadno. Dražší židle nabízejí možnost přizpůsobení výšky a hloubky. To uvítají především osoby vyššího vzrůstu. Vítaná je také možnost měnit vzdálenost sedáku od podlahy. Tím nebudeme přetěžovat svalstvo, které by jinak bylo po celou dobu pouze v jedné poloze. Zapomínat nesmíme ani na područky.

 

Materiál
Budeme-li židli používat každý den, je potřeba zaměřit se na takové materiály, které budou prodyšné a budou se snadno udržovat. Především se jedná o potah podsedáku a opěradla. Podsedák může být vyrobený z textilního čalounění. Výhodou je, pokud se dá sejmout a vyprat. Pohodlné sezení nabízí výplň z paměťové pěny. Pro opěradlo je ideální volbou pevnější textilní síťovina. Snadnou údržbu nabízejí i potahy ze syntetické kůže. Nevýhodou je, že v zimě mohou chladit a v létě naopak podporují pocení.

Šikovné funkce

Kromě nastavitelné bederní opěrky je šikovným a příjemným doplňkem opěrka určená pro hlavu. Užitečnou funkcí je také posun sedadla. Ten umožní nastavení židle podle délky nohou. Kromě polohování opěradla nahoru a dolů nabízejí některé modely i jeho nastavitelný sklon.