Jak správně vybrat respirátor?

Povinností jsou relativně krátce, ale nedá se říci, že bychom na ně měli brzy zapomenout. Jistě, je to tak, respirátory s námi budou pravděpodobně ještě roky, jejich nošení bude s ohledem na zdraví nutné nejen v zimních měsících. Jak si potom zvolit co nejlépe? Podle čeho vybírat z modelů na trhu? Potěšíme ty z Vás, kteří mají rádi barvy – respirátor totiž rozhodně není jen bílý, ale může mít odstíny černé, modré, růžové či šedé. A to samozřejmě není vše…

FFP2 je lepší než KN95

Na úvod si musíme rozebrat, proč je certifikace FFP2 lepší než KN95. Orientujte se vždy podle toho, co je uvedeno na těle respirátoru – na jeho těle totiž nesmí chybět označení KN95, FFP2, případně také FFP3. Je to jednoduché, protože zatímco třeba FFP1 je určená jen do prašných provozů, jako je třeba stavebnictví nebo potravinářství, v nemocnici už se tato certifikace s pochopením nesetká. Proti virům a bakteriím totiž rozhodně nechrání a účinnost filtrace je hodně nízká, tedy alespoň oproti dalším modelům. Minimálně 80 %, je to málo nebo dost? Každý si ve světě, kde rozhoduje každá desetina procenta, odpoví sám. FFP2 je evropská certifikace, KN95 čínská. Na první pohled tu není žádný rozdíl, že? Respirátor FFP2 však nabídne lepší ochranu. Důvod?

  • Respirátory KN95 jsou testovány na část aerosolu, ale nikoliv na jiné částice.
  • Představují proto asi třetinovou ochranu proti klasické FFP2 variantě.
  • Při nákupu ochranných pomůcek tohoto druhu z Číny také hrozí, že produkt nemá atestaci vůbec – a je na něm tedy uvedena falešně.
  • Pokud jde o drobný přívěšek, ozdobu, magnetku na lednici, pak je nákup na čínských online tržištích v pořádku – ale když jde o ochranu zdraví, důvěřujme raději evropským certifikacím a standardům. Přitom pozor, na první pohled někdy vypadají skoro k nerozeznání podobně.

Správná péče o respirátory je důležitá

Vhodné skladování, ale také dodržování určitých pravidel při nošení. Na co se zaměřit, pokud se ptáme právě na respirátory?

  • Za prvé, nosit je mohou i šestileté děti, malé respirátory nabídnou také pestrý rej barev.
  • Právě tuto věkovou skupinu bychom ale měli naučit jistým zásadám, které se nemají porušovat.
  • Respirátor musí v první řadě ochránit dýchací cesty, měl by je proto patřičně zakrývat a dokonale přiléhat k obličeji, tak, aby vzduch neunikal po jeho okrajích – filtrace by tak nebyla účinná.
  • Měl by být tedy nasazen s pečlivostí, a nikoliv ve spěchu. Nejen tehdy, když nás čeká něco skutečně zajímavého.

Během nošení byste na respirátor neměli sahat, podobné pravidlo si jistě vybavujete i v případě roušek. Upevněte si ochrannou pomůcku tak, aby netlačila na obličeji a mějte patřičně čisté ruce, v souboji s viry a bakteriemi je právě hygienická stránka věci až na prvním místě. A co udělat s respirátorem poté, co jej použijete?

Jednorázový respirátor patří do odpadu

S respirátory, co patří mezi jednorázové – respektive to deklaruje výrobce – byste měli zacházet podle předpisů.

  • Tedy nenosit je opakovaně
  • Vyměnit je, pokud je to potřeba, už po několika málo hodinách (vliv má i prostředí, ve kterém se pohybujete).
  • I dětské respirátory je vhodné pravidelně měnit, likvidace pak probíhá stejně, jako například u použitých roušek.
  • Měl by být v plastovém pytli s tloušťkou nejméně 0,2 milimetru, pevně utěsněn, zavázán.
  • Tenčí materiál znamená nutnost použití dvou pytlů (sáčků).
  • Dbejte na zdraví zaměstnanců společností, které se starají o svoz odpadu a nepodceňujte tuto stránku věci.

 

Kde je nutné respirátory nosit?

V souladu se současným nařízením vlády bychom měli respirátory min. FFP2 třídy mít všude v uzavřených prostorách – MHD, supermarkety a další obchody a pochopitelně i lékárny či nemocnice. Na ulici by „měla“ stačit obyčejná rouška, respektive to alespoň vládní nařízení nevyžaduje. Proč se ale vlastně nechránit po celou dobu, kdy jste venku a potkáváte při tom i jiné lidi? A jak jistě víte, rouška chrání spíše vaše okolí (proto ji také nosí chirurgové při operacích, mají před sebou otevřenou ránu), respirátor poskytuje podobný komfort i vám.

Nezapomeňte také na to, že větší balení se vyplatí, je jasné, že jeden kus respirátoru vyjde v průměru výhodněji a určitě si nepořizujete jen jeden na celou zimu, že? Povinnosti nás občas zavedou mimo domov a musíme vyřídit neodkladné záležitosti. Cestujeme MHD, nakupujeme v marketech. A pro každou podobnou akci bychom měli mít jednorázový respirátor. Pokud si pořídíme ten, který je určen k opakovanému použití (označení R – nikoliv NR, což je právě jednorázové užití), měli bychom dbát na to, že řádně vyschne a podle doporučení odborníků také cca týden počkat.

Barevné dětské respirátory FFP2 pro děti cca od 6 - 12 let