Zahradní lehátka podpoří relaxaci a odpočinek

Jestliže patříte mezi šťastlivce, kteří jsou majitelem zahrady či terasy, určitě jste někdy řešili otázku nákupu zahradního lehátka. Mezi základní parametry, na které je potřeba se při jeho výběru soustředit, patří nosnost, konstrukce a materiál. Tyto faktory mají velký vliv na životnost lehátka.

Nosnost

Každé kvalitní lehátko musí udržet nejen vás, ale i vaši návštěvu. Je tedy potřeba brát v úvahu jeho vyšší nosnost. Ideální volbou je rozmezí 100-135 kg.

Konstrukce

Konstrukce lehátka ovlivňuje jeho hmotnost a především stabilitu. Hmotnost hraje důležitou roli v případě, že budete zahradní lehátko často přemísťovat. Uvažujete-li o pořízení těžšího modelu, řešením by mohla být kolečka, která jsou praktickým pomocníkem a přesun lehátka usnadňují. Hmotnost má vliv i na stabilitu lehátka. Čím je lehátko těžší, tím je stabilnější.

Příjemná je možnost polohování a to nejen části na ležení, ale i opěrky určené pro hlavu.

Materiál

Ten má vliv na celou řadu vlastností lehátka. Jedná se především o materiál, z něhož je vyrobená konstrukce. Svoji roli však hraje i sedák lehátka.

Dřevo

O lehátko vyrobené z tohoto materiálu je potřeba se starat. Péči nám však vrátí svojí dlouhou životností. Kromě toho má dřevěné lehátko dobrou nosnost a odolává celé řadě vnějších vlivů. Navíc se jedná o přírodní materiál, který dokonale zapadne do vzhledu zahrady. Nevýhodou je vyšší cena.

Plast

Odolá vnějším vlivům a velmi snadno jej přemístíte, plastové lehátko je totiž lehké. Má však nižší nosnost a menší stabilitu. Také cena plastového lehátka je přijatelná.

Ratan

Volit můžete ratan přírodní nebo umělý. Používá se pouze na výplet lehátek. Konstrukce bývá většinou vyrobená z kovu nebo ze dřeva. Přírodní ratan je velmi odolný a to jak vůči slunečním paprskům, tak i vůči vlhkosti.

Kov

Ten se používá především na konstrukci lehátka. Je odolný, pevný a nevyžaduje žádnou náročnou péči. Mezi nejčastější kovy patří hliník a ocel.