Respirátor - stereotyp dnešní doby

Nacházíme se v období mezi zimou a jarem, nákaza Covid 19 prudce stoupá, společnost se uzavírá a omezují se mezilidské kontakty.

Na nákup potravin a drogerie, obstarat si nejnutnější věci a pak jít domů, taková je realita českých domácností už řadu týdnů a nezdá se, že by se mělo na tomto trendu něco měnit. I z vyšších míst zaznívá, že nějaká jiná verze reality bude nejspíše možná až v letních měsících, pokud ne přímo se začátkem podzimu.

Rouška dnes už bohužel nestačí

Ochrání sice okolí, ale nikoliv toho, kdo ji nosí – přesně takový je osud roušek, ať už těch látkových nebo chirurgických, se kterými snad každý z nás strávil důvěrné chvilky v minulém roce. Covid 19 je nepochybně větší hrozbou, než se původně předpokládalo a zdá se, že bitva s ním bude relativně dlouhá. Nakonec, plyne i z historie, že pandemie netrvají jen měsíce, ale spíše roky. S respirátory se proto budeme v letošním roce vídat pravidelně, i když je možné, že si užijeme krátkou letní pauzu. Jak ale víme z dětství, prázdniny utečou jako voda a podzim, respektive školní rok začne dřív, než se vůbec nadějeme.

Už jen z důvodů hygienických by nám neměl stačit jen jeden respirátor, mnohem lepší bude pořídit si malou zásobu a pravidelně tuto pomůcku vyměňovat. Je velmi pravděpodobné, že ji budete během roku potřebovat – je to podobné, jako když si pořídíte včas zimní oblečení nebo obuv. Můžete je mít v krabičce připravené v chodbě u věšáku a vždy, když opouštíte byt a jdete na nákup, za úřady nebo vyzvednout oběd přes výdejové okénko restaurací, si je jednoduše nasadíte.

Vhodný také pro citlivou pleť

Máte obavu, že tato ochranná pomůcka způsobí při delším nošení vyrážky nebo otlačeniny? Tento strach je zcela zbytečný, protože moderní respirátory FFP2 se nosí skutečně příjemně i díky tomu, že jsou z poctivé bavlny – i když zůstává pravdou, že lepší by byla realita bez nich, nejsme přeci zvyklí je mít neustále na sobě a možná je podvědomě bereme jako přítěž. Pokud ale můžeme něco udělat pro své nejbližší okolí a vlastně i pro sebe, je podobný zdravotní doplněk nutný. Nasadíte si jej jednoduše a ze zkušenosti možná víte, že se nosí lépe než rouška, která může při prudších pohybech sjíždět k nosu a vyžaduje úpravy.

 

Donedávna se respirátor nosil běžně jen v dílnách a provozech s vysokou mírou prašnosti nebo tam, kde se pracovalo s chemickými postřiky na zahradách. Doba si ale žádá změny, tato ochranná pomůcka je i podle odborníků mnohem vhodnější než rouška vyrobená podomácku, ať už jste při sezení za šicím strojem naprosto precizní nebo ne. Jen bavlněná látka ze starého trička nestačí, poskytuje pouze základní ochranu a byla pomyslným hitem sezony v březnu 2020 – teď už jsme vlastně o rok dál, a nejen móda se ve světě mění.

Nezapomínejte ani na naše nejmenší Je k mání i dětský respirátor? Samozřejmě, výrobci jej uvádějí na trh také, například ve velikosti, která vyhoví prvňáčkům i dětem navštěvujícím už druhý stupeň ZŠ. Ochrana dýchacích cest je přeci důležitá i pro ně a jak se shodují mnozí odborníci, ani klasická zdravotnická rouška z netkané textilie v tuto chvíli nestačí. Děti si respirátor určený speciálně pro ně nasadí během pár vteřin, návod je totiž zcela jednoduchý, skoro jako zavázat si tkaničku – a ruku na srdce, toto přeci učíme i mnohé předškoláky, že? Nezapomeňte také na zásoby, protože kdo je doma má, může si být jistý, že je připraven. Během roku je rozhodně využijete, nepořizujete přeci vybavení na pouhý týden či dva dopředu. Bitva s covid 19 bude mnohem delší, než se dříve předpokládalo a zapojit by se měl každý zodpovědný jednotlivec.

 

Barevné respirátory jsou módním výstřelkem pro všechny, kteří si nechtějí připadat jako doktoři v nemocnicích. Černé respirátory jsou zcela jistě na prvním místě, ale co takové růžové, fialové či zelené respirátory? Respirátor s tygřím vzorem či pavoučí sítí? No, nechme se překvapit, co výrobci ještě vymyslí.