Jak vytvořit funkční zóny v obývacím pokoji?

Obývací pokoj není jen místem odpočinku. Především v panelových bytech může tato místnost plnit hned několik důležitých funkcí. Setkává se zde celá rodina, zveme sem svoji návštěvu, může sloužit zároveň jako jídelna, pracovna nebo dokonce i dětský koutek. Jak jej správně rozčlenit a zařídit tak, aby vyhovoval vašim potřebám a požadavkům?

Začátek všeho představuje správné naplánování

Pro většinu domácností představuje obývací pokoj multifunkční místnost. Všichni členové domácnosti si zde naleznou kousek svého prostoru. Chcete-li, aby byl váš obývací pokoj nejen pohodlný, ale i funkčně rozčleněný, je potřeba jej dobře naplánovat. Na co je potřeba brát při plánování ohled? Prioritu představují zásuvky. Ty jsou důležité pro rozmístění osvětlení a elektrických spotřebičů, které patří do obývacího pokoje. Dalším hlediskem je umístění oken a topení. Svoji roli hraje i způsob otevírání dveří. Musíte před nimi nechat dostatek místa.

Dělení na funkční zóny

Jakmile máte vše promyšlené, můžete začít s členěním prostoru. Všechny zóny budou společně splývat, neměly by se však rušit nebo překrývat. V žádném případě není potřeba stavět nějaké příčky. Pomohou různé způsoby optického členění. Jedním z nich je členění pomocí barev. Každá zóna může být vyvedená v jiné barvě. Ty by však měly společně ladit. Můžete vyzkoušet jednu barvu v různých tónech. Zkusit můžete na jednu stěnu umístit tapetu, jejíž barva nebo tematika bude ladit s celkovým vzhledem místnosti. Také může být kontrastní, v tom případě ji umístěte do té části místnosti, která má být dominantní.

Vhodný nábytek

Při výběru vhodného nábytku berte v potaz nejen jeho funkčnost, ale i životnost. Můžete volit kousky multifunkční, které budete moci snadno přemísťovat do jednotlivých zón. Jedná se třeba o taburety, konferenční stolky nebo křesla. Bude-li součástí obývacího pokoje i pracovna, vyberte do ní vhodný pracovní stůl. Chcete-li zde mít i jídelnu, bude potřeba jídelní stůl s několika židlemi.